Túnels i soterranis: l’inframon de les Escoles

Un nou punt de vista dels aspectes fins ara desconeguts de la nostra escola, ara al descobert

E. Moreno, A. Gonzalo, J. Pagés, Fco. J. López

Aquesta història comença el 1552. Els jesuïtes havien sigut propietaris, des d’aquesta data, del col·legi de San Pablo (hui dia Institut Lluís Vives), que va deixar de ser de la companyia en 1767, en ser expulsats d’Espanya aquest ordre religiós. En tornar de l’exili l’any 1870, no el van poder recuperar.

El col·legi Sant Josep naix en 1870, sols com a internat. El seu domicili principal va ser l’actual Centre Arrupe. Des de 1975 fins al 2000 es traslladaren els alumnes a les actuals Escoles. Les noves instal·lacions van nàixer a l’ombra del col·legi. Van tindre diversos noms: Escuelitas, Escuelas Gratuitas, Grupo Escolar, Patronato Escolar, Escuelas Profesionales i, des de 1982, Escuelas San José.

El col·legi i les Escoles començaren a unir-se en 1975. Al principi només hi havia una classe amb 50 alumnes en un edifici actualment desaparegut. Les actuals escoles van tindre tres domicilis originaris, que al mateix temps van anar incrementant les instal·lacions per l’augment d’alumnes. I aquest fet és el que ens porta a la construcció de cavitats soterrànies que, ja en el seu moment, van tindre una sèrie d’importants funcions, paregudes a les que ens hem trobat en la nostra investigació.

Des de fa temps, els rumors no han parat de créixer: molta gent opina que les Escoles amaguen certs secrets, com per exemple túnels soterranis ocults que connecten diferents parts del col·legi, o soterranis misteriosos on es guarden artefactes dels quals ningú ha sentit mai parlar. Per tal de confirmar o desmentir el que la gent pensa, comencem la nostra recerca.

Plànol Escoles

Per demostrar que la gent parla sobre aquests rumors, decidim preguntar a un parell d’alumnes sobre aquest tema, començant per Diego Rodríguez, alumne de batxillerat.

Creus que els túnels i soterranis dels quals parla la gent són reals?

-Crec que són reals, segons el que sé, les entrades i sortides estan als plànols del col·legi. Supose que s’utilitzen per a les canonades i l’electricitat. Tot el món parla sobre uns suposats túnels -afirma Diego- però jo pense que tot és mentida i que el tema hauria de ser desmentit. Moltes vegades he escoltat que hi ha un túnel davall de les grades de la zona esportiva, però mai he anat per comprovar-ho per mi mateix.

També decidim parlar amb Candela Sánchez, que té un punt de vista molt interessant sobre el tema.

Penses que els rumors sobre els túnels de la nostra escola són reals?

-Crec que són totalment reals. De fet, quan jo anava a gimnàstica rítmica, escalfàvem en aquell túnel abans d’eixir a actuar al camp de futbol. Hi feia molt de fred, encara ho recorde! Les parets eren de pedra i era prou estret -ens conta Candela- no obstant això, és l’únic túnel al qual he accedit.

Després de conversar amb els nostres amics tecnòlegs i escoltar alguns testimonis, aplega als nostres oïts que hi ha un grup de persones que podrien saber alguna cosa sobre el tema.

Les Escoles en l'actualitat.

Així, decidim parlar amb José Ignacio, el director general de les Escoles, per preguntar-li què és el que sap sobre aquests soterranis i túnels. Encara que té una mica d’informació, ens redirigeix a parlar amb el cap de manteniment del col·legi, Miguel, el despatx del qual es troba al corredor que dóna a la sala d’Administració. Ens rep cordialment, i accedeix a mostrar-nos la part oculta de la nostra escola. 

Ens explica que els soterranis són part de l’edifici de la Comunitat, i que principalment s’utilitzen com un lloc d’emmagatzemament per a mobles que ja no són necessaris, muntonades de papers, màquines antigues, i, a més, hi podíem trobar les calderes que fan que a l’hivern no ens congelem fent aplegar la seua calor a les estufes. A més, la funció dels estrets i aplatats túnels que comuniquen amb aquestes cavitats és la d’evitar que la humitat de terra accedisca a l’edifici, ja que el túnel forma un buit, separant les escoles del sòl.

Aquests també són utilitzats per al servei elèctric del col·legi. Tot el cablejat de l’edifici de consergeria passa per ací. Per a la comoditat dels operaris, aquests túnels són fumigats cada poc temps, permitent així l’accés.

Ens porta per les escales de la comunitat, i obri una porta metàl·lica. Miguel ens dirigeix al primer soterrani, el qual té el teulat molt alt, i és on es troba l’antiga caldera. Enfront d’aquesta, hi ha dues portes contra incendis seguides, que porten a les noves calderes. A l’altre costat d’aquest soterrani, hi ha una altra porta de fusta. Aquesta condueix a un altre soterrani, més baix de teulat, però molt més gran, i ple de trastos trencats i dels jesuïtes quan ja no estan, i s’organitzen fent muntanyes d’objectes pareguts. Per exemple, trobem una muntanya de vàters i altra de carpetes.

A més, en avançar, arribem a una part bloquejada per totes bandes (menys per una), per més coses. Passant a través d’aquest espai, observem la resta del soterrani, que és encara més gran del que pareix. A més d’altres muntanyes de trastos diversos, al fons n’hi ha quatre forats en la paret, d’uns 2 metres d’ample molt obscurs.
Cadascun està aïllat dels altres, i porta un interruptor independent. Quan s’encén un, es pot veure un túnel, molt llarg, que es perd abans de poder distingir el seu final.

 
L'entrada a les Escoles.

Per a finalitzar, podem afirmar que hi ha túnels i soterranis a les Escoles, encara que no són com els imagina tothom. Els rumors parlen d’una fantasia que no existeix. La realitat queda lluny. Sí que hi passen canonades i cables, però no tenen la grandària adequada perquè les persones puguen caminar, com tots pensen. En realitat són baixos i estrets.

En els soterranis es guarden, en el cas del Saló d’Actes, decorats per a les funcions, i el túnel més controvertit de les Escoles, el de davall de les grades, només és una manera d’accedir al centre del camp de futbol, que ara està en desús. Així, amb aquesta investigació, descobrim els secrets, que esperàvem o no, de la construcció i l’actualitat de les Escoles Sant Josep.

Comparte si te ha gustado nuestro artículo

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

RECOMENDADO

Política Erasmus
Erasmus Policy Statement (EPS)

Strategy, objectives and priorities for erasmus activities.

“Escuelas San José” (St. Joseph Schools) of Valencia is a public school owned and run by the Jesuits but funded by Valencia Community Education Education Board.

We have Primary, Secondary and Vocational Teaching (both Intermediate and High Cycles).
The official courses given in Vocational Education and Training are:

– Social Integration
– Metal working and projects planning
– Electrotechnical and Automated Systems
– Industrial Automation and Robotics
– Administration and Finance
– Energy Efficiency and Solar Thermal Installations
– Animation of Physical and Sports Activities

Our goal is to provide students with the necessary competences and a European identity for getting into a fast labour insertion and also to prepare them for permanent learning either within or out of the educational system. To facilitate work insertion, students make a compulsory formation module in working places. This module consists of spending 400 hours doing practice in a company. During this time, they must develop their acquired competences in school. Thanks to the Erasmus Charter our students have already developed not only their competences in other European countries but also known other countries working methods, cultures, structures and technological innovations. As a result, several of our students have already been doing practice in countries like Ireland, United Kingdom, The Netherlands, Norway, Germany, Slovakia, Finland and Norway.

Our institution is using ECTS credits to facilitate academic recognition abroad.

The acquisition of the Erasmus Charter is of high importance for us since it allows our students to go abroad not only for placements to do their practice, but also to spend study periods in foreign schools or institutions. It also allows mobility for teachers and other members of the staff, accessing that way to continuous learning and contributing with the overall openness, internationalisation and modernisation of the school.

As strategies to be developed by our school, we intend to contact European schools, companies, and other Spanish schools in order to develop a network of institutions to partner with.

Another strategy to develop is the organization of teacher visits to the target countries to learn about market requirements and the culture of the destination countries. The Erasmus Charter will be public on our website.

The school commits itself to follow a policy of nondiscrimination per any reason like race, sex or any other, and to integrate disabled students.

Actions to give visibility to Erasmus activities.

All students will be informed about the acquisition of the Erasmus Charter and about internship and studies opportunities in Europe. Students will be chosen by their linguistic competences, academic report and personal maturity, following a public, transparent, equitable and non-discriminative process. They will have access to the school website where they will find the links and all the information needed. All teachers and staff will be informed of the possibilities to participate in Erasmus projects and mobilities and will be selected in a public, transparent, equitable and non-discriminative process.

Arrangements to comply with non-discrimination objectives.

We want our students to be men and women for the others in a fair society, being conscient, competent, committed and compassionate persons and builders of a society characterized by living with freedom, equality and responsibility.
We have a plan against mobbing and bullying. Furthermore, we follow a non-discrimination policy by means of a protocol which is immediately activated in case of any racism act or gender prejudice. We also have a programme for disabled students aimed at favoring labour integration.

Quality of academic mobilities.

A learning agreement will be signed by the parties where all details will be deeply detailed and the activities described. All the documents and processes required by Erasmus will be fulfilled.
We will get in touch with schools similar to ours to develop direct exchange programs where our students could have a linguistic immersion stay and tutor. We would select the schools
very carefully and would try to find those ones with presence in Spain added to the presence abroad.
We will design a program to be given to the partner school with the detailed tasks, regular lessons attendance, expected cultural and technical visits, etc. The school tutor would act as a link between the student and the school, making things easier for them and working out any possible problem.
During the whole stay we will be in permanent contact with the student and his/her tutor via email to solve any kind of incidence as soon as possible.
The student will prepare a report where he/she will write his/her experience for the tutor who will supervise it. This document will be sent to the origin country tutor.
When the student comes back from the foreign country, the school will certify him/her with a specific certificate, stating the length and place of the stay.
In case of the staff mobility, we will develop direct exchange programs with teachers from other schools. A program will also be designed, including things as job-shadowing, sharing good practice meetings, lectures on education system abroad, differences and similarities, etc.

The mobility will be recognized by Europass and by ECTS credits. Also, the training done abroad under Erasmus projects will be valid and recognized as the needed training required to obtain the Vocational Education Training certificate in Spain.